2010 m. kovo 27 d., šeštadienis

Mūsų viešas gyvenimas (We Live In Public)

"Kino pavasario" filmas priverčiantis panorėti išsivaduoti iš virtualios tikrovės. Bet juk be virtualios tikrovės šiuolaikinis žmogus jaustųsi toks vienišas. "Kai noriu pasitrinti tarp žmonių, bet tuo metu kaip ir negaliu, einu į socialinius tinklus. " - teigia pagrindinis šio dokumentinio filmo personažas Džošas Harisas.

Filmas pasakoja apie interneto pionierių - Joshą Harrisą. Apie šį ekscentrišką vyruką mažai kas žino, nes Joshas slapstosi nuo visuomenės, nebendrauja su šeima ir gyvena kažkur Etiopijoje. Tačiau prieš 20 metų būtent jis numatė, kaip stipriai mūsų kasdienį gyvenimą paveiks internetas.

Joshas Harrisas uždirbo net 80 mln. JAV dolerių iš pirmosios interneto televizijos pseudo.com ir investavo pinigus į internetinės realybės šou. Viename Niujorko rūsių jis įrengė patalpą ir pakvietė 100 asmenų, kurie apsisprendė paaukoti savo privatų gyvenimą. Kiekvieną žmonių judesį, žodį, nusimaudymą duše ar aistringos meilės garsą fiksavo kameros, o vaizdai su skandalingomis orgijomis buvo tiesiogiai transliuojami internetu, visą parą.
Uždraudus šį projektą, Joshas sumontavo 32 kameras savo bute, tad vėl visi galėjo stebėti jo gyvenimą su mylima mergina.

Po to jis pasiūlė verslininkams konkrečias idėjas, kurios dabar visiems žinomos "Big Brother", "Facebook", "YouTube", "My Space", "Twitter", "Flickr" vardais. 2001 m. pažemintas, įskaudintas, išduotas ir įsižeidęs Joshas Harris išjungė kameras, dingo iš eterio ir pasislėpė niekam nežinomoje vietoje.

Ondi Timoner nuo pat pradžių aktyviai dalyvavo Josho Harriso organizuotuose socialiniuose eksperimentuose ir gyveno garsiajame Niujorko „bunkeryje“, kuriame gimė pirmasis pasaulyje realybės šou. Per 10 metų ji sukaupė daug unikalios vaizdinės medžiagos, bendravo su žmonėmis iš Josho aplinkos ir sukūrė visiems jauniems žmonėms aktualų filmą. Jame atskleidžiama tiesa baugina, kai suvokiame, kaip internetas skverbiasi į mūsų gyvenimus ir juos įtakoja. ( www.kinopavasaris.lt )

"Jūs viską čia gaunate nemokamai, o viskas, ką jūs čia darote, priklauso mums." J.H.

"Anksčiau žmonėms per gyvenimą reikėjo bent 15 minučių šlovės, o dabar jiems reikia 15 minučių kiekvieną dieną."